Van zachte rock tot keiharde metal: welke muziekuitvoering helpt bij liefdesverdriet?

Een enquête onder PARSHIP-leden* wijst uit dat rockballads het meest favoriet zijn bij mensen met verdriet vd liefde. Deze individuen luisteren niet graag naar klassiek of Nederlandstalig. 

Hoewel er dikwijls wordt uiteengezet dat tijd diverse wonden verhelpt, is voor veel individuen met een gebroken hart passende nummers een cruciale troost. De opinies verschillen echter wel als er wordt gevraagd welke nummers de meeste troost bieden bij verdriet vd liefde.

Van zwoele muziek tot ongeveer Rammstein
Hoewel meiden bestaande uit hartzeer in het bijzonder luisteren naar iconische nummers bijvoorbeeld Whitney Houston’s “I will always love you”, Jonge Adele's “Someone like you” of Onze Gordon met “Kon ik maar even bij je zijn”, hebben gozers eenduidige voorkeur voor het wat hardere werk. Naast Metallica’s “Nothing else matters” is evenzeer “Ohne Dich” van Rammstein favoriet bij hartzeer. 

Een beetje knuffelrock als vrolijkmaker?
Van allerlei soorten is rock de enige echte nummer een. Zo’n 28 procent van de respondenten wordt getroost door rockklassiekers tijdens liefdesverdriet. Meiden zien liever soul-en bluesnummers in zo’n periode. Nagenoeg een kwart van de vrouwelijke deelnemers luistert naar deze nummers en slechts 15% van de kerels geeft de keuze aan R. Kelly en Aretha Franklin. 19% v/d dames selecteert voor klassieke muziek, tegen 13% van de jongens. 

Zware gitaarsolo's in plaats van populaire muziek
Iets aanzienlijk minder dan een op de tien gozers(9 procent) uit zijn liefdesfrustaties met behulp van zijn air guitar te bespelen met heavy metal op de achtergrond. Voor beide groepen geldt dat hiphop of techno niet favoriet zijn als troostmiddel.  Hetzelfde is waar voor smartlappen: slechts een op de honderd deelnemers voelt zich minder verdrietig door Andre Hazes of zelfs Frans Bauer.  

Vraagstelling: Welke muziek troost jou of wat hoor jij het liefst bij hartzeer?

- Zachte en iets hardere rock (in totaal 28%, heren 32%, dames 25%)
- Rhythm & Blues, soul (totaal 20%, heren 15%, vrouwen 25%)
- Klassiek (totaal 16%, heren 13%, dames 19%)
- Populaire top 40 (totaal   9%, mannen 8%, dames 9%)
- Dance, house (totaal   8%, heren 8%, vrouwen 7%)
- Keiharde metal (totaal  5%, heren 9%, dames 2%)
- Jazz muziek (totaal  4%, heren 3%, dames 5%)
- Hip-hop en rap (totaal   2%, heren 3%, vrouwen 2%)
- Techno, Drum & Bass (in totaal   2%, heren 3%, dames 2%)
- Electric (totaal   2%, mannen 4%, vrouwen 1%)
- Relaxte reggae (totaal   2%, heren 1%, vrouwen 2%)
- Punk (totaal  1%, heren 1%, dames 1%)
- Volksmuziek (totaal 1%, mannen 1%, dames 0%)
*N=2066 respondenten

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
03b82b
Onthoud mijn gegevens!